Bezige bij Lucienne Lauwereyns-Sweetlove

Nooit thuis, altijd op schok. Het leven van Lucienne Lauwereyns-Sweetlove kunt u allesbehalve saai noemen. Deze 90-jarige dame is geboren en getogen in Oostende. En nog steeds vertoeft ze zielsgraag in haar royale kuststad. Een namiddagje naar Ten Stuyver, een avondje naar het Kursaal. Aan elk adres hangt wel een nostalgisch verhaal vast. Zo herinnert Lucienne zich de glorietijd van ‘De Coo’. Toeval wil dat ze binnenkort haar intrek neemt in dit stukje geschiedenis. We gingen een ‘tasse kaffie’ drinken met deze straffe madam …

Zo Lucienne, we hebben horen waaien dat u verhuisplannen hebt?

“Ja, dat hebt u goed gehoord. (lacht) Ik woon momenteel in zo’n typische rijwoning met behoorlijk wat verdiepingen. En dat betekent veel trappen. Gelukkig ben ik nog goed ter been, maar ik denk toch liever aan mijn veiligheid. Daarom heb ik de knoop doorgehakt en besloten om te verhuizen naar een woning met slechts één verdieping zonder trappen.”

Was dat een moeilijke beslissing?
“Eigenlijk niet. Laat ons eerlijk zijn, de opties voor mensen op leeftijd zijn niet eindeloos. Het gaat tussen een woonzorgcentrum of een assistentiewoning. En dan is mijn keuze snel gemaakt. Met alle respect, maar een woonzorgcentrum is niets voor mij. Ik koester te veel mijn vrijheid en doe vooral graag mijn goesting. Bovendien ben ik totaal geen huismus en staat mijn agenda bomvol. Het is waar wat ze zeggen over gepensioneerden. (gniffelt) Bij Coost kan ik gewoon mijn eigen leven leiden, maar de mogelijkheid tot professionele zorg is er wel. De ideale combinatie, dus. En het feit dat de locatie een emotionele waarde heeft, speelt natuurlijk ook mee.”

"Bij Coost heb ik mijn vrijheid en dat is enorm belangrijk met mijn drukke agenda."


Waarom heeft Coost zo een bijzondere betekenis voor u?
“Achter de gevel van Coost schuilt puur jeugdsentiment. Het prachtige gebouw dateert van 1928 en heeft doorheen de jaren vele gedaanten aangenomen. In z’n hoogdagen stond het bekend als dé vestiging van Spaarzaamheid Economie Oostende (SEO), ‘De Coo’ in de volksmond. Het was een shoppingparadijs voor de welgestelde Oostendenaars. Een lidkaart kostte maar liefst 200 frank, een pak geld in die tijd. Als jonge vrouw passeerde ik regelmatig langs de Alfons Pieterslaan en Amsterdamstraat om boodschappen te doen. Ik baande me een weg naar de binnenplaats, langs kooplustigen met hun triporteurs, en hield halt bij de bakker, de kruidenier en de speelgoedmaker. Helaas raakte de SEO aan lagerwal met de komst van massaproductie en moest het complex uiteindelijk de deuren sluiten. Tot vandaag blijft het pand mij intrigeren. Dat ik Coost mijn nieuwe thuis mag noemen, doet mij ontzettend veel plezier.”

Zie je nog sporen van weleer?
“Heel zeker, de ziel van ‘De Coo’ is tot mijn grote vreugde niet verloren gegaan. De façade werd met veel precisie gerestaureerd en de authentieke elementen zoals de houten balken zijn mooi bewaard gebleven. Zelfs de bakkerijschoorsteen staat weer op z’n vertrouwde plek. De rijke geschiedenis weerspiegelt zich in de karaktervolle en moderne woningen die tot in de kleinste details zijn afgewerkt. Magnifiek hoe oud en nieuw elkaar versterken. Echt, chapeau!”

Lucienne Lauwereyns
Interesse in een assistentiewoning? Of wilt u graag vrijblijvend een bezoek brengen?
Contacteer Dominique Vandendriessche op 0473 59 11 47 of via dominique@coost.be.

Bel
Bel ons op
051 33 30 60
Ga
Alfons Pieterslaan 86
Amsterdamstraat 63
Oostende
Deze website gebruikt cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken, op basis hiervan verbeteren wij de website continue. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met de verwerking van de verkregen gegevens.

Meer informatie over cookies